fbpx

Contoh Soal UN Bahasa Inggris Beserta Jawabannya

Contoh Soal UN Bahasa Inggris dan Jawabannya

Tidak perlu takut dan tegang untuk menghadapi ujian nasional. Asalkan Anda paham materinya, maka semua akan lancar. Untuk memantapkan pemahaman Anda terhadap materi-materi, simak dulu pembahasan soal UN SMA Bahasa Inggris berikut ini! Berikut adalah contoh soal un Bahasa Inggris yang dapatn membuat Anda lebih pintar.

Artikl ini dipersembahkan oleh edutore.com dan lihat juga Soal UN SMA
 

1. My English…really… since I moved to London

A. had/imrove
B. has/improved
C. is/improving
D. will/improve
E. are/improved

Jawaban: B
Pembahasan: Present perfect tense
 

2. Do you sell apples ___ the kilo?

A. for
B. at
C. in
D. by
E. on

Jawaban: D
by = in the amount of
 

3. Toma: How was your trip to Tokyo?
Candy: … with it. I want to go there again in 2 years.

A. I’m very pleased
B. I’m really disappointed
C. I’m very displeased
D. I’m very unsatisfied
E. I’m not happy

Jawaban: A
 

4. Michelle… (not see) the movie “Bonjour Paris” in the cinema yet.

A. is not seeing
B. doesn’t see
C. didn’t see
D. have seen
E. hasn’t seen

Jawaban: E
Pembahasan: Present perfect tense
 

5. Mr. And Mrs. Jones… that house in 2000

A. has bought
B. have bought
C. bought
D. buy
E. are buying

Jawaban: B
Pembahasan: Present perfect tense
 

6. TEXT:
Dear Mr. Thompson,

I recently received a letter from Mr. Robinson, a valued customer of ours. He purchased an Italian coffee table and four French dining room chairs from us which your company delivered to his residence.
He has written a complaint that the purchases arrived damaged. We pride ourselves in the quality of our product and would like an explanation as to how this mishap occurred. Even though the items are insured, our reputation is at stake.
I would be most grateful if you would reply as soon as possible so that this matter can be resolved to everyone’ s satisfaction.

Sincerely,
Jackie Middleton
Customer Services Manager

What is the customer complaining about in his letter?

He is complaining about purchases that arrived damaged.

Who is Mr. Thompson?

A manager of a shipment company.

What items are insured?

1 Italian coffe table and 4 French dining room chairs.
 

7. They have visitid their grandmother…

A. Several times
B. Today
C. Last week
D. Yesterday
E. Two days ago

Jawaban: A
Pembahasan: Present perfect tense
 
Soal un bahasa Inggris
 

8. TEXT:

Whether a tree is coniferous or deciduous, where it bears fruit or not, whether grows in the tropics or in the temperature zone, every tree has three parts : the root, the trunk, and the crown. The roots, the part of the tree underground, hold the tree firmly againts windstroms and provide the tree with food gathered from the soil. The trunk, which is the most important woody part of the tree, is the body of the tree ; it carries the food from the roots to the branches. The crown of the tree consists of the branches, the leaves, and the fruit of the tree. The leaves use the food sent from the trunk for many purpose, one of which is a process called photosynthesis, the leaves absorb carbon dioxide from the atmosphere. The single progress is essential to human life because humans breathe oxygen in order to exist.

The main information of the text is about ____

A. the difference between coniferous and deciduous
B. the climate in which difference types of trees grow
C. the common function of the parts of any kind of tree
D. the describtion of the process of photosynthesis
E. the usefulness of tree leaves to a human beings
Jawaban: C

What do you call above text?

A. explanation
B. discussion
C. report
D. descriptive
E. narrative
Jawaban: C

Trees are very important for the life of human beings because ____

A. they protect human beings against windstroms
B. their leaves produce carbon dioxide
C. their trunks distribute food to the roots
D. photosynthesis absorbs carbon dioxode
E. they contribute oxygen to atmosphere
Jawaban: E
 

9. My birthday party will be celebrated … Saturday … 07.30 p.m.

A. in – at
B. on – at
C. in – on
D. on – in
E. at – on

Jawaban: B
 

10. … but I realised what he had done.

A. Little did he know
B. Little known
C. Little he knew
D. Little knowing
E. Little know

Jawaban: A
 

11. He wrote the programme…, he didn’t need anybody’s help.

A. by his own
B. on his own
C. on himself
D. by his ownership
E. by own

Jawaban: B
 

12. … waiting any longer. They are clearly not coming.

A. There is no use
B. It is no pointed
C. It is not use
D. It is usefulness
E. There it is not use

Jawaban: A
 

13. Mixed up sentence: carbon fossil increases the dioxide fuels of burning amount

A. Fuels fossil carbon increases the dioxide amount of burning.
B. Burning of carbon fossil dioxide fuels increases the amount.
C. Burning fossil fuels increases the amount of carbon dioxide.
D. The amount of increases dioxide fuels carbon burning fossils.
E. The fossil increases carbon fuels dioxide of amount burning.

Jawaban: C
 

14. TEXT: 

The view that women are better parents than men has shown itself to be true throughout history. This is not to say that men are not of importance in child-rearing ; indeed, the are most necessary if children are to appreciate fully the roles of both sexes. But women have proven themselves superior parents as a result of their conditioning, their less aggressive nature and their generally better communication skills.
From the time they are little girks, females learn about nurturing. Fisrt with dolls and later perhaps with younger brothes and sisters, girl are given the role of carer. Girls see their mothers in the same roles and so it is natural that identify this as a female activity. Boys, in contrast, learn competitive roles far removed from what it means to nuture. While boys may dream of adventures, girl’s conditioning means they tend to see the future in terms of raising families.
Girls also appear to be less aggressive that boys. In adulthood, it is men, not women, who prove to be the aggressors in crime and in war. Obviously, in raising children, a more patient, gentle manner is preferable to a more aggressive one. Although there certainly wxist gentle men and aggressive women, by and large, female are less likely to resort to violence in attempting to solve problems.
Finally, women tned to be better communicators than men. This is shown in intelligence test, where females, on average, do better in verbal communication than males. Of course, communication is of utmost importance inrearing children, as children tend to learn from and adopt the communication styles of their parents.
Thus, while it is all very well to suggest a greater role for men in raising children, letus not forget that women are generally better suited to the parenting role.

The main information of the text is about _____

A. the importance of men and women in child-rearing
B. the reluctance of men to play the role of parents
C. the reason why women are better parents than men
D. the superiority role of women in a family
E. the different attitude in a family
Jawaban : C

Most women are good mothers because they ___

A. Have brothers and sisters with whom they play
B. Had to learn about nurturing when they were children
C. Have never dreamed of adventures like boys
D. Are not to lean about competitive roles
E. Have known the role of carer since childhood
Jawaban : B

According to the text, which of the following statements is TRUE about parenys in general?

A. Children love their mothers more than they love their fathers
B. All fathers tend to be aggressive and violents toward their children
C. Mothers play a greater role in the education of their children
D. Even gentle fahters are unable to communicate with children
E. There is no cummunication between fathers and their children
Jawaban : B

As parents, women in general play a more important role than men because they are ____

A. not aggressive at all
B. good communicators
C. superior human beings
D. experienced in raising children
E. capable of solving problems
Jawaban : A

The follong are the general characteristics of men, EXCEPT _____

A. aggressive
B. adventurous
C. impatient
D. irresponsible
E. competitive
Jawaban : D
 

15. TEXT:

The nuclear industry is threatened by controversy and misfortune. Partially construced plants have been closed for several reason. Construction costs have escalated, the demand for power has decreased, the demand for power has decreased, and the number of opponents to nuclear plants has increased tremendously. Nuclear energy, once expected to have a future with cheap, plentiuf power is currently reaching a deadlock.
The major cause of the deteoration in the nuclear industry is the complete failute at Three Miles Island. It is common that machines break down and that people make errors, but when this happens at a nuclear plant, it can cause widespread disaster. It will take twenty years and more than a billion dollars (more than the cost to construct the plant) to clean up the nuclear plant at Three Miles Island. The most significant factor about the accident is, however, that it has destroyed the whole future of nuclear energy. Public opposition to nuclear plants, which existed but were still weak when the first nunclear plants were constructed, has become firm after the disastrous accident at Three Miles Island.
Nevertheless , the nuclear plants that were built twenty and thirty years ago continue to operate safely and economically. Smaler than more recently built plants, they have produced power from coal or oil. Newer plants were larger, less safe, and managed and run by less qualified personnel. Many of these plants were designed and constructed so negligently that they are closed down.

The main information of the text is about

A. how nuclear plants are constructed.
B. why the nuclear industry has deteriorated.
C. which nuclear plants caused disaster.
D. when the nuclear industry started.
E. what makes nuclear energy a promising alternative.
Jawaban: B

Compared with the newer nuclear plants, the old ones ____

A. Operated more efficiently and safely.
B. Produced energy more expensive that coal.
C. Were not well designed and constructed.
D. Lacked good management and skilled workers.
E. Could not be maintained any longer.
Jawaban: A

According to the text, an effect of the Three Miles Island accident is ____

A. The widespread breaking down of machines.
B. The economical utilization of nuclear energy.
C. The construction of smaller nuclear plants.
D. The closing down of other nuclear plants.
E. The increase in the demand for nuclear power.
Jawaban: D

Which of the following statements is TRUE about nuclear plants accidents?

A. They are not likely to be caused by human error.
B. They have increased the cost of producing the energy.
C. They have ruined people’s belief innuclear energy.
D. They have taken twenty years to rehabilitate.
E. They do not influence the costruction of new plants.
Jawaban: D

From the text we may conclude that ____

A. at present there are no longer nuclear plants operating actively.
B. Objections to nuclear plants started after the Three Miles island accident.
C. It is impossible to save a nuclear plant from being ruined by an accident.
D. New larger nuclear plants are being run by more qualified persons.
E. Despite its advantages, nuclear power involves high risks in its production.
Jawaban: E
 

16. If anybody wants to talk to me, tell ____ to call back later.

A. her
B. she
C. me
D. him
E. them

Jawaban: E
Gunakan they/their/them to refer to a singular indefinite person.
 

17. I’m anxious _____ to get home in time to meet his granddad.

A. that he
B. for him
C. about him
D. he has
E. to him

Jawaban: B
The subject of the infinitive may be introduced by ‘for’.
 

18. I don’t regard her _____ a threat to my marriage.

A. to be
B. having
C. as being
D. meaning
E. is being

Jawaban: C
Regard somebody AS something
 

19. This – girlfriend – photo – my – is – a – of

Jawaban: This is a photo of my girlfriend.
 

20. Only some … my friends are very kind. (to / of / for)

Jawaban: Only some of my friends are very kind.
 

21. We play together … school. (under / between / after)

Jawaban: We play together after school.
 

22. It _____ to Fred that I secured a place at Harvard.

A. had been
B. had been up
C. was down
D. helped
E. is down

Jawaban: C
Be down to somebody/something = somebody/something is the cause E.g. ‘The success of his business is down to his excellent customer care.
 

23. Whenever I visited her, my grandma ______ my favourite cake for me.

A. would make
B. use to make
C. would have made
D. have made
E. was made

Jawaban: A
Gunakan “would” untuk untuk merujuk pada kebiasaan seseorang di masa lalu.
 

24. Choose the best word to fill the spaces. “Legal fight hits music pirates”.

The global recording industry has launched its largest wave of legal  Select
A. action
B. activity
C. acting
D. acts
against people suspected of sharing music files on the internet. The latest move by the International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)  Select
A. aimed
B. targeted
C. directed
D. pointed
2,100 alleged uploaders using peer-to-peer (P2P) networks in 16 nations  Select
A. such
B. with
C. including
D. throughout
the UK, France, Germany and Italy. Thousands of people have agreed to pay compensation since the campaign began. In the US, civil lawsuits have been brought against more than 15,597 people  Select
A. during
B. throughout
C. since
in
September 2003 and there have been 3,590 settlements. ‘This is a significant escalation of our enforcement actions against people who are uploading and distributing  Select
A. copyrighted
B. registered
C. trademark
D. illegal
music on p2p networks,’ said IFPI chief John Kennedy. ‘Thousands of people – mostly internet-savvy men in their 20s or 30s – have learnt to their  Select
A. benefit
B. charge
C. cost
D. fortune
the legal and financial risks involved in file-sharing copyrighted music in large quantities.’ Individual cases are generally brought by the national associations  Select
A. for
B. working
C. representing
D. inside
the recording industry, and in some cases by the labels, as civil complaints. The UK record industry has so far brought 97 cases, with a  Select
A. newly
B. addition
C. further
Danother
65 covered by the latest action. More than 140,000 in compensation has been paid to the British Phonographic Industry by 71 individuals.

Jawaban: action, targeted, including, since, copyrighted, cost, representing, further.
 

Ingin Lebih Pintar? Ketahuilah Grammar Bahassa Inggris Yang Lengkap!

Klik disini untuk mengetahui: Grammar Bahasa Inggris Lengkap (English Grammar) – Tata Bahasa Inggris Contoh Soal dan Jawaban
 

Bacaan Lainnya Yang Dapat Membuat Anda lebih Pintar

 

Apakah Anda memiliki sesuatu untuk dijual, disewakan, layanan apa saja yang ditawarkan atau lowongan pekerjaan? Pasang iklan & promosikan jualan Anda sekarang juga! 100% GRATIS di: www.TokoPinter.com

Apakah Anda memiliki sesuatu untuk dijual, disewakan, layanan apa saja yang ditawarkan atau lowongan pekerjaan? Pasang iklan & promosikan jualan atau jasa Anda sekarang juga! 100% GRATIS di: www.TokoPinter.com

 

Cara daftar pasang iklan gratis

3 Langkah super mudah: tulis iklan Anda, beri foto & terbitkan! semuanya di Toko Pinter

 

Unduh / Download Aplikasi HP Pinter Pandai

Respons “Ohh begitu ya…” akan sering terdengar jika Anda memasang applikasi kita!

Siapa bilang mau pintar harus bayar? Aplikasi Ilmu pengetahuan dan informasi yang membuat Anda menjadi lebih smart!

                       
 
Pinter Pandai “Bersama-Sama Berbagi Ilmu”
Quiz | Matematika | IPA | Geografi & Sejarah | Info Unik | Lainnya


By | 2019-10-10T20:52:24+07:00 Juni 5th, 2018|Geografi & Sejarah, Ilmu Pengetahuan, Lainnya|0 Comments

Leave A Comment